Comparteix a: Facebook Twitter

Què és?

Tothom qui navega per Internet necessita que la seva connexió tingui una identificació que s'anomena Adreça d'Internet o adreça IP i que està formada per diversos números, com si fos la matrícula d'un cotxe. Gràcies a que tots els ordinadors tenen una única Adreça d'Internet, aquests es poden comunicar entre sí i, per exemple, quan ens envien un correu electrònic, ens arriba. El mateix passa si volem visitar un lloc web. Tots els webs tenen una adreça que permet que els ordinadors els puguin trobar. 

El que passa és que aquestes adreces són llargues i difícils de memoritzar, per això es van inventar els noms de domini. Són noms que substitueixen els números IP i així pots recordar molt fàcilment les adreces dels webs i els correus de la teva gent. Seria, per fer una comparació senzilla, com quan memoritzes un número al teu mòbil i hi poses el nom de la persona a qui correspon. Quan la vols telefonar, la busques pel seu nom, i quan hi fas clic, el mòbil la truca al seu número de telèfon. Fàcil, oi? De la mateixa manera, quan vols visitar un web tecleges al teu navegador el domini o nom d'aquest web, i el navegador et porta al web que vols. 

Però, qui fa aquesta conversió del nom del domini que tu escrius als números IP de cada web? Aquesta conversió la realitzen uns ordinadors anomenats Servidors de Noms de Domini o, abreujat, DNS, pel seu nom en anglès. Aquests ordinadors tenen llistats amb les adreces numèriques d'Internet (IP) i els noms de domini corresponents. Quan tecleges al navegador un nom, per exemple www.quèferambun.cat, el teu ordinador està preguntant al servidor DNS quina adreça d'Internet numèrica es correspon amb el nom que has teclejat. El servidor busca, i en dècimes de segon respon que www.quèferambun.cat correspon a l'adreça 208.43.51.90 i el navegador va cap allà i obre la pàgina. 

Així funciona Internet, però a la pràctica aquest procés és una mica més complicat; fins que el teu navegador obre la pàgina que vols hi intervenen més ordinadors que es fan preguntes i respostes entre ells, i tot en dècimes de segons! Si vols aprofundir en el funcionament del DNS, et recomanem que miris aquest vídeo: